Megoldották az elektromos járművek akkumulátorainak egyik fontos problémáját?

A szilárdtest-akkumulátor

Lehet, hogy – a Toyota, a Hyundai, a Fisker, és a BMW gyárakat megelőzve – egy kínai cég oldja meg az elektromos járművekhez és egyéb eszközökhöz költséghatékony sorozatgyártásban előállítható szilárdtest akkumulátorok kérdését? 

Tegnap az Energy Development kínai vállalat bejelentette, hogy megkezdte a szilárdtest akkumulátorok gyártását.

Ezek egyenlőre ugyan még nem az elektromos járművekbe készülnek, de bizonyosan egy újabb fontos lépéssel kerültünk közelebb ehhez is.

Mi, a szilárdtest akkumulátor? Miért jobb, mint a jelenleg általánosan használt Li-ion?

Az egyik legfontosabb, hogy a szilárdtest akkumulátor egy nagyon komoly problémát próbál meg orvosolni, mégpedig azt, hogy az akkumulátor minden figyelmeztetés nélkül felgyulladjon. A folyadék helyett ugyanis elektródákat használ az elektromos áram előállításához, ami jóval biztonságosabb működést tesz lehetővé.

Másrészről a szilárdtest akkumulátor legalább kétszer akkora teljesítményre lesz képes, mint a Li-Ion.

Amint, az előbbiekben említettük, az akkumulátor belsejében az akku kémiai oldat helyett lítium elektródákat használ az elektromosság előállítására, ami így kapacitás növeléshez is vezet. Ez hatalmas lépést jelent a különböző mobilkészülékeknél, és különösképpen az elektromos járművek használhatóságában.

Mindezek mellett már apróságnak tűnhet, hogy a szilárdtest-akkumulátorok kisebbek és könyebbek is lesznek az azonos teljesítményű Li-ion akkukhoz képest.

Az elektromobilitás körüli témákról a III. MOBIL Zalaegerszeg szakmai konferenciáján is szó lesz.

III. MOBIL Zalaegerszeg: 2019. tavasz!

További érdekes hírek

Hozd el a családot is a MOBIL-ra!

Sokaknak úgy tűnhet, hogy a MOBIL Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás egy szakmai esemény, és kizárólag szakmai céllal lehet kilátogatni az eseményre. Ez nem így van, ugyanis attól még, hogy nem a járműipar vagy a logisztika területén dolgozol, jól érezheted magadat. Főleg, ha nyitott vagy az újdonságokra. Ha például elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet elektromos autót vezetni, a MOBIL-on kipróbálhatod.

Tovább...

Mi az a Mesterséges Intelligencia?

Mi az a Mesterséges Intelligencia?
Mit várhatunk tőle?
Válaszol dr. Németh István, az ELTE SEK rektorhelyettese!
3. rész

Tovább...

Mi az a Mesterséges Intelligencia?

Mi az a Mesterséges Intelligencia?
Mit várhatunk tőle?
Válaszol dr. Németh István, az ELTE SEK rektorhelyettese!
5. rész

Tovább...

Zalegerszeg: az európai mobilitás bázisa

A közelmúltban megalakult Zalai Önvezető Jármű Klaszter – május 24-én –  a II. MOBIL Zalaegeszeg rendezvényén tartotta kihelyezett plenáris megbeszelését.

Az azóta eltelt időben a partnerek közötti együttműködés folymatosan szélesedett, melynek eredményeképpen a Klaszter – a most elfogadott középtávú stratégiájában – egyértelmű célként tűzte ki, hogy a Zalai Önvezető Jármű Klaszter – és ez által Zalaegerszeg – az európai mobilitás bázisává váljon.

A témával kapcsolatban bővebben a III. MOBIL szakmai konferenciáján hallhatsz! 

Tovább...

Melyek, az autóipari fejlesztések irányvonalai?

Érdekel, hogy melyek az autóipari fejlesztések irányvonalai?
Érdekel, hogy mit hozhat a jövő?
A videóban Cseri József – a BMW Autófókusz ügyvezető igazgatója, A III. MOBIL Zalaegerszeg autóipari szakértője – válaszol!

5. rész.

Tovább...