Szakmai alapok

ZALAEGESZEGI JÁRMŰIPARI TESZTPÁLYA

A mintegy 42 milliárd forintos tesztpálya létrehozásanak legfontosabb célja, hogy Magyarország megtartsa pozícióját a járműipar piaci versenyében, és tovább erősítse jelenlétét a K+F+I fősodrában, hosszú távon javítsa versenyképességét, növelje a járműipari kapacitásokat és a működőtőke beáramlást. A létrejövő tesztpálya egyedülálló létesítmény lesz Európában, ugyanis nemcsak a hagyományos, hanem az autonóm, azaz vezető nélküli járműveket is tudnak majd tesztelni rajta. Ezzel Közép-Európa egyik legnagyobb K+F célú járműipari beruházása valósul meg Zalaegerszegen. A tesztpálya a jövő járművei és kommunikációs technológiái számára teljeskörű tesztkörnyezetet, többszintű tesztelési lehetőséget biztosít a prototípus tesztektől a szériatermék fejlesztésig. A pálya lehetőséget biztosít hagyományos járműtesztek elvégzésére, továbbá vezetést támogató rendszerek, valamint önvezető járművek széleskörű tesztelésére, validálására, továbbá a legújabb infokommunikációs rendszerek fejlesztésére és tesztelésére, illetve járműipari K+F tevékenységek folytatására.

További információk: zalazone.hu

LOGISZTIKAI KÖZPONT ÉS KONTÉNERTERMINÁL

A zalaegerszegi logisztikai központ és konténerterminálról szóló kormányzati határozat szerepel a Magyar Kormány Modern Városok Programjában. A helyszínnel kapcsolatos döntésben a földrajzi elhelyezkedés döntő jelentőséggel bírt. Egyrészről a várostól 350 kilométerre van a koperi kikötő – mely a tengeri kapcsolódási pontot adja – innen egyenesen Zalaegerszegre vezet az a nemzetközi vasúti korridor – a vasúti kapcsolódási pont – amely Zalaegerszeg, Zalaszent­iván környékén ágazik el több irányba. Továbbá a környéken találkoznak majd a kétszer kétsávos gyorsforgalmi utak – a közúti kapcsolódási pont – és itt van a közelben a sármelléki repülőtér is – a légi kapcsolási pont – mindezek együttesen tökéletes környezetet biztosítanak a logisztikai központ és konténerterminál számára.

5G

Az Európai Unió irányelvének megfelelően 2018-ig minden tagállamban ki kell jelölni egy olyan települést, ahol megkezdődhet az ötödik generációs mobilhálózat tesztelése. A kormány döntése alapján hazánkban Zalaegerszeg lesz ez a tesztváros, ahol kialakításra kerül az 5G adatátviteli technológia tesztkörnyezete, amelynek révén a járműiparban és az infokommunikációban is a világon vezető szerepre törekszik Magyarország. A megvalósítást egy testület irányítja, melyen tagjai az intelligens 5G hálózat megvalósításában érdekelt vállalatok, egyesületek, szakmai szervezetek, felsőoktatási intézménynek.
Mindennek első lépéseként előkészítéseként, a vidéki városok közül elsőként Zalaegerszegen indult el a 4G+ szolgáltatás.
Az intelligens 5G hálózat kialakítása a járműipari tesztpálya fejlesztéséhez az R76-os gyorsforgalmi úthoz, és az Smart City programhoz kapcsolódik. Az 5G hálózat döntő jelentőségű lesz a magyar versenyképességet illetően, ezt szolgálja a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott 60 milliárd forintos program is, amit az informatikai mérnökök képzése egészít ki.

R76-OS GYORSFORGALMI ÚT ÉS SMART CITY

A járműipari tesztpálya az egyik eleme lesz a tervezett „közép-európai tesztzónának”. Ennek része az M7-es autópálya és Zalaegerszeg között tervezett R76-os gyorsforgalmi út, amely „okos” elemekkel kiegészítve épül meg, illetve a zalai megyeszékhely egy szakaszának Smart City, vagyis okos város programhoz kapcsolódó fejlesztése.